Roliga blandraser – Malchi

Blandraser är på inget sätt sämre hundar än rashundar och det finns många härliga och roliga blandningar. Som förstahund rekommenderar man ofta en rashund, eftersom man då säkrare vet vilken typ av hund det kommer att bli. Men, blandraser så som labradudel som är en korsning mellan labrador och pudel, eller malchi, malteser och chihuahua är också säkra kort. När man vet vilka raser som är med i mixen är det ändå lätt att kunna lita på vilket temperament och vilken aktivitetsnivå som den nya valpen kommer få. Denna text kommer fokusera på blandrasen malchi, dess egenskaper och temperament.

Blandraser med mer av allt

Blandraser är vanliga och kan uppkomma av misstag eller av att man vill kombinera två rasers egenskaper i en och samma hund, en så kallad ”designer dog”. Det kan finnas önskemål om allt från teckningar som inte är tillåtna på den renrasiga hunden eller några extra egenskaper man önskar tillföra. För att bättre lära känna sin blandras är det bra att ta en titt på de korsade raser som ligger till grund för den, i detta fall malteser och chihuahua.

De två raserna liknar varandra på så vis att de båda är aktiva och energiska hundar i små paket. Chihuahuan är en modig och alert hund som är lite av en enmanshund, medan maltesern är en klipsk och social familjehund. Blandraser mellan dessa två blir ofta mycket uppmärksamhetssökande och glada hundar som är trogna sina familjer och är beredda att beskydda dem om det behövs. Det är intelligenta djur som är lättlärda och aktiva. Precis som med många hundar är malchin ofta känslig och gillar inte att lämnas ensam.

Blandraser mellan malteser och chihuahua blir malchi

Det kombinerade utseendet

Utseendet hos blandraser blir naturligtvis en kombination av de två härstammande raserna och kan påminna mer eller mindre om en av dem. För malchi innebär detta att hundarna får förekomma i fler färger än vit, som är malteserns enda tillåtna färg. De kan ha tecken eller vara helfärgade i färger som choklad, creme eller svart. Pälsen är ofta kortare än malteserns men kan fortfarande inneha malteserns egenskap som gör den allergivänlig. Det är en liten hund som ofta är mindre än maltesern.

Huvudet är litet och rundat och ögonen är mandelformade, den har relativt stora vikta öron och en glad attityd. Hos blandraser kan anlagen vara starkare från den ena rasen och utseendet kan variera ganska stort. Något man alltid kan räkna med hos en malchi är att man som ägare får en smart och aktiv hund som passar bra i aktiviteter så som agility eller lydnadstävlan. De är glada och spralliga hundar som är lättlärda och angelägna om att vara till lags.

Malteserns goda anlag

Blandraser är hundar precis som rashundar och har samma behov som sådana. De är varken lättare eller svårare att ha att göra med, men med gatukorsningar kan det vara svårare att veta exakt vilken hund det är man kommer få hem. Något som är säkert är att med korsningar av malteser så kommer man få en positiv, aktiv och intelligent hund som gärna tar sig an utmaningar och nya uppgifter. Träna med din hund och testa dig fram, bara din fantasi sätter gränserna för vad ni kan uppnå tillsammans.