14 saker du behöver veta om Malteser

Malteser är en pigg och aktiv hund som både gillar långa promenader och att ligga stilla och mysa. Som nämnt ovan har rasen en lång historia. Från början användes hundarna trots sin ringa storlek som vall- och vakthundar. Senare kom de att adopteras av adeln och användes som hand- och sängvärmare och hade då en storlek som inte var större än en ekorres, något man vet av Carl von Linnés beskrivningar från 1700-talet. Rasen tros härstamma från ön Melita, nuvarande Meleda, i Adriatiska havet.

Idag är Malteser en utpräglad sällskapshund som gärna har en aktiv livsstil och passar bra till sporter som agility och lydnad. De är smarta hundar som gärna lär sig nya tricks och de behöver även mycket stimulans, som alla hundar. Ett tips är att komma ihåg den psykiska träningen, rasen behöver mycket mer än promenader för att må bra. Gör också något kul av de vardagliga promenaderna så som godissök eller balansövningar och se till att din hund lever ett roligt och stimulerande liv.

Malteser är en hundras som är lätt att träna

Visste du att – de stora 14

1. Malteser är en av de äldsta småhundarna, och har funnits i över 2000 år. 2. Det är en liten vit dvärghund med lång päls som inte fäller. 3. Precis som bichonhundar och pudel kan den vara allergivänlig. 3. De är en aktiv och glad hund och lär sig lätt nya tricks. 4. Den fungerar bra inom agility och lydnad. 5. Det är en glad familjehund. 6. Precis som med alla hundar behöver de stimulans både fysiskt och psykiskt. 7. Det är en frisk ras men knäledsproblem och navelbråck kan förekomma.

8. Storleken ligger på mellan 19-25 cm. 9. Den väger mellan 3-4 kg och räknas som dvärghund. 10. Malteser kräver regelbunden pälsvård och det rekommenderas att den borstas igenom varannan dag för att undvika tovor. 11. Den fäller bara hår en gång, då valppälsen blir vuxenpäls, då är det extra viktigt att borsta. 12. Ögonen måste hållas torra och rena och öronen ska plockas rena från hår. 13. Eftersom hunden kräver så mycket kroppsvård är det bra att redan från när den är valp vänja hunden vid att hanteras. 14. Det kan vara bra att föna hunden torr.

Hundrasen som blir din bästa vän

Malteser har alla förutsättningar för att bli en drömhund och din bästa vän. De går bra med andra djur och barn, så länge man lär barnen att respektera hunden och ge den pauser, och lever gärna i en familj. Kom ihåg att vara en rolig matte och läs gärna på mycket om hundliv och uppfostran innan du skaffar dig din hund. Denna ras är långt ifrån bara söta småhundar, de är ett helt paket av glädje och klipskhet som följer med den fluffiga lilla valpen!